Betekenisvol werk

Bijgewerkt op: 14 mrt.

Terwijl Corona nauwelijks uit het land is, en Oekraïne in brand staat, is de vraag naar betekenisvol werk groot. Naar grote waarschijnlijkheid is deze hang naar zingeving binnen het werk groter dan ooit.

Én dat is in mijn optiek, naast al het drama wat momenteel plaatsvindt en heeft gevonden, fantastisch. Dat betekent dat steeds meer mensen het doel achter het werk als belangrijk zien. Dat betekent dat jij wilt ‘bijdragen aan …’.

Bijdragen aan een betere wereld, een betere toekomst, een gezonder leefklimaat, een goed functionerende maatschappij, het gemakkelijker maken van iemands leven, het welbevinden van de mens… Zo heeft iedereen zijn eigen waarden, wensen en verlangens.

Van betekenis zijn

Deze hang naar betekenisvol werk betekent simpelweg: ‘Ik wil van betekenis zijn’.

En hoe jij ‘van betekenis zijn’ definieert is verschillend met hoe jouw vriend, vriendin, collega of ouders dit zien. Dit is voor iedereen anders.

Én dat is waar jouw zoektocht begint. Met de vraag:

‘Wat is dan betekenisvol werk voor mij? Wanneer voel ik mij van betekenis? Wát wil ik bijdragen aan de wereld of, mijn omgeving? Waarin wil ik het verschil maken?’

“Wanneer voel ik mij van betekenis?”

Maar dit is ook vaak waar jouw zoektocht té snel kan eindigen.
Als je een beetje op mij lijkt in ieder geval. 😉

Zoektocht

Je gaat jezelf de vraag stellen:

‘Waarin kan ik dan het verschil maken?’ Ik?! Wat denk ik wel niet? Dat IK het verschil kan maken? Zo speciaal ben ik nou ook weer niet. Er zijn veel mensen die veel beter zijn dan ik. Waar moet ik beginnen dan? Nee, ik kan toch de wereld niet veranderen.’

En je gedachten over betekenisvol werk worden al snel in de kiem gesmoord: ‘Ik moet mijn plek weten, ik ben niet zo bijzonder, ik moet eerst nog meer ervaring opdoen.’ En je gaat je schikken. Je gaat je schikken in jouw baan, je gaat je schikken in de onderneming.

‘Laat ik deze wens om betekenisvol te willen zijn maar even aan de kant schuiven, zo belangrijk is het nou ook weer niet, ik moet immers ook de rekeningen kunnen betalen.‘

En daar zit je weer, op maandagmorgen, in je oude systeem. Je verlangen teruggestopt, in dat doosje met heel groot ‘OOIT’ erop.

MAAR:

Je hebt een verlangen: ‘Betekenisvol werk leveren’.
En verlangens komen continue om de hoek kijken, vooral op momenten wanneer je daar helemaal niet op zit te wachten. Tijdens een belangrijke vergadering ‘Wat doe ik hier?!’.
Terwijl je op weg bent naar een klantgesprek ‘Ja, waar ben ik eigenlijk allemaal mee bezig’. Terwijl je jouw mailbox aan het bijwerken bent ‘Pff. Al dat gezeur van die mensen’.

“Je hebt een verlangen: Betekenisvol werk leveren.”

Want jij hebt jezelf een DOEL gesteld. Jij wilt díe ene promotie, of jij wilt die éne klant binnenhalen, dat artikel schrijven, of simpelweg gewoon met een lege mailbox of to-do-list jouw dag eindigen.

Hoe kom jij thuis als die doelen zijn behaald? Heb jij een goed gevoel aan jouw dag overgehouden? Heb jij het gevoel gehad dat je vandaag betekenisvol bent geweest, in wat dat voor jou betekent? Krijg jij energie als je terugdenkt aan jouw dag?

Doelen zijn fantastisch. Doelen zijn fantastisch als ze bijdragen aan wat JIJ wilt. Wat jij wenst, waar jij voor staat en waar jij voor gaat. Doelen werken fantastisch als jij het ook fantastisch vind om díe doelen specifiek te behalen. Als je weet dat je daarmee bij het grotere geheel komt van wat jij wenst/droomt en verlangt.

“Doelen zijn fantastisch als ze bijdragen aan wat JIJ wilt. Wat jij wenst, waar jij voor staat en waar jij voor gaat.”

Maar weet je nog wat jij wenst, droomt en verlangt? Of ben je dat gaandeweg vergeten? Weet jij wat jouw streven is en/of was? Wat de redenen zijn dat jij werkt?

Én wat dit zegt over de huidige situatie in Oekraïne en over één of andere pandemie waar wij niet graag meer over spreken; dit zijn extremen. Extremen waardoor wij aan het denken worden gezet:

‘Wat is mijn bijdrage’
‘Wat kan ik doen’
‘Wat móet ik doen’
‘Wat wíl ik doen’
‘Waar ben ik mee bezig’?
‘Wat is mijn bijdrage aan het grotere geheel?’

En als je jouw bijdrage ziet?! Als je weet wat jouw betekenis is in het grotere geheel. Als jij weet wat jouw missie (en misschien zelfs levensdoel) is, dan ga jij zien dat jouw bijdrage er toe doet.

Want íedereen, hoe groot of hoe klein, hoe rijk of hoe arm, doet ertoe. Iedereen draagt bij aan de belevenis van de dag van een ander. Jij hebt invloed op jouw omgeving. Jij kunt betekenis geven.

Dan rest nog de vraag: In welke omgeving wil jij van betekenis zijn?

Francis Boetzkes is NOLOC erkend Loopbaancoach en werkzaam voor haar eigen praktijk Boetzkes Loopbaancoaching. In individuele 1-op-1 trajecten begeleidt ze jou in loopbaan- en persoonlijke ontwikkelingsvraagstukken.

Ben je benieuwd hoe een traject bij Francis eruit ziet?

Thriving Magazine interviewde Francis over haar visie en werkwijze als loopbaancoach.

Lees het interview op Thriving Magazine.