Jouw échte loopbaanverlangen

Er waren 7 sessies voor nodig om haar échte verlangens uit te spreken.

Hoe dichtbij, of ver-weg ligt het benoemen en aankijken van jouw échte wensen?

Ik had vanmorgen een sessie met een enthousiaste en levendige vrouw van 27 jaar. Ik noem haar in deze blog even N.

Wat wil ik op het gebied van mijn loopbaan? Wat zijn mijn kwaliteiten?

N. kwam bij mij met de vraag: ‘Wat wil ik op het gebied van mijn loopbaan? Wat zijn mijn kwaliteiten?’ Ze vond het ontzettend spannend om sollicitatiegesprekken te voeren en ze had hier vervelende ervaringen mee. We zijn samen aan de slag gegaan in een loopbaantraject.

Ontwikkelingsproces

N. was tijdens de voorgaande 6 sessies achter ontzettend veel waardevolle informatie gekomen. Onder andere haar échte kwaliteiten, belemmeringen op het gebied van solliciteren, haar missie in het leven en in welke omgeving ze helemaal tot haar recht komt. Ze is een prachtig ontwikkelingsproces aangegaan afgelopen maanden en ze is in de voorgaande sessies haar eigen karaktereigenschappen meer- en meer gaan omarmen.

Ik zag haar met elke sessie groeien: Ze werd mentaal steviger, begon rechterop te zitten, haar huid werd rustiger, een twinkeling in haar ogen en ze begon meer en meer te stralen. Ze werd elke sessie krachtiger.

Maar mensen komen niet alleen met de wens om zich krachtiger te voelen bij mij, ze willen ook concreet stappen gaan zetten. Ik faciliteer hierin; ik stel vragen, en geef handreikingen die in de huidige onderzoeksfase passen.

Bij de beroepsverkenning aangekomen in sessie 6, kwamen uit onze onderzoeken enkele beroepen in de hulpverlening naar voren. Beroepen die écht bij haar karaktereigenschappen, kwaliteiten en wensen zouden passen.

Échter, de sessie die daarop volgde had ze nog niets uitgezocht van deze beroepen. Ze was niet met de beroepsverkenning en handreikingen aan de slag gegaan.

Wat maakt dat ze niet in actie was gekomen? Het lag toch voor de hand dat deze beroepen het uitzoeken waard zijn? Na uitvragen had ze helemaal geen zin om op zoek te gaan naar deze kansen en mogelijkheden, die zo voor de hand leken te liggen.

Verlangen

Alle zaken opgeteld, was dit voor mij een teken dat het échte verlangen elders ligt. Dit was een duidelijk gegeven van iets waar ik het hele traject al intuïtief op aan het sturen was: Verwachtingen van de omgeving leren loslaten. Je eigen koers leren uitzetten en bevaren.

Ik ben met haar een prachtig gesprek aangegaan op verlangens niveau. Wat als álles zou kunnen, als je omgeving niets van jou zou verwachten en als je hélemaal zou mogen gaan voor het bewandelen van jouw eigen weg. Wat zou je dan gaan doen?

“Wat als álles zou kunnen, als je omgeving niets van jou zou verwachten en als je hélemaal zou mogen gaan voor het bewandelen van jouw eigen weg. Wat zou je dan gaan doen?”

Ik vroeg haar om 4 beroepen op te noemen die volgens haar totaal niet realistisch waren, die ze ontzettend gaaf zou vinden, maar waarvan ze zichzelf niet toe zou staan dit ooit te gaan uitvoeren. Wat als álles zou kunnen, en je het beroep helemaal vormgeeft zoals jij zelf zou willen..?

– ‘Dan zou ik werken op een cruiseschip’
– ‘Dan zou ik huizen bouwen en lesgeven in een ontwikkelingsland’
– ‘Dan zou ik jobhoppen in Australië’
– ‘Dan zou ik werken in de horeca op een tropisch paradijs’

Uiteraard komen tijdens het uitvragen hiervan dingen naar voren die niet realistisch zijn. MAAR; uit dromen en verlangens komt JUIST ook ontzettend veel informatie wat wél realistisch en haalbaar is.

Hier zijn wij samen mee aan de slag gegaan. En warempel, alle beroepen hadden dezelfde facetten in zich. Ze bleef maar benoemen ‘ik weet niet wat ik wil! Ik wist vroeger alle logische stappen, ik ging naar school, behaalde mijn diploma’s en nu… nu ik alles heb gehaald weet ik het niet meer.’ ‘ik weet niet wat ik wil’, ‘ik weet niet wat ik wil’, ‘ik weet niet wat ik wil’!

Maar haar wensberoepen lieten wat anders zien. N. wist juist heel duidelijk wat ze wilde, maar ze durfde het niet hardop uit te spreken. De rode draad van de wensberoepen oefening liet zó duidelijk zien dat ze graag het avontuur wil opzoeken, wil ontdekken, nieuwe mensen en culturen leren kennen, hard werken en écht teamgevoel ervaren.

Ik liet haar praten en zette haar, zonder de verbinding te verliezen, ietsjes onder druk en toen kwam het hoge woord eruit:

‘Ik wil AVONTUUR! Ik wil een ultiem teamgevoel, ik wil nieuwe mensen ontmoeten en ervaringen opdoen!’.

En toen was het eruit.
Er kwam ruimte voor RUST. Het was uitgesproken.

Deze dame wist heel goed wat ze wilde.

Ik, heel kalm: ‘Dus dít is wat jij wilt!?’ N, heel kalm: ‘Uhmmmm… ja, dat wist ik eigenlijk altijd al wel.’

N. heeft altijd al geweten dat dit verlangen in haar zat. Dat dit was wat ze écht wilde. Dat ze zich van zichzelf moest aanpassen aan wat de omgeving van haar verwachtte. Ze moest een baan zoeken die paste bij haar opleiding, ze moest zich gaan settelen, ze moest….

Maar dit was niet wat ze ZELF wilde. Dit was juist wat haar tegenhield.

Ze gaf na dit hoge woord aan al veel mensenkennis te hebben, maar de échte kennis van mensen nog miste. Dit échte ontwikkelingspad heeft ze nodig alvorens ze een baan in de hulpverlening aan wil gaan. Niet dat ze nu geen goede hulpverlener kan zijn, integendeel zelfs, maar ze wíl het simpelweg nog niet. Ze wil zichzelf eerst op andere fronten en facetten uitdagen alvorens ze zich gaat ‘settelen’ in een functie.

De volgende sessies kan ik haar gaan begeleiden in haar zoektocht. Ze weet nu wat ze écht wil, welke facetten ze op dit moment zoekt. Dát is de echte motivatie die is aangewakkerd om op ‘beroepsverkenning’ te gaan.
— > Ik weet wat ik wil, nu kan ik gaan onderzoeken of dat realistisch en haalbaar is. Ik kan sterker het sollicitatiegesprek of netwerkgesprek ingaan en keuzes maken, omdat ik gewoonweg weet wat ik zoek.

Wat ik jou hiermee wil meegeven is: Blijf dromen. Begin je zoektocht niet bij wat realistisch en haalbaar is, maar begin bij jouw dromen. Waar ligt jouw échte verlangen? Vanuit hier kun je zó veel meer bereiken! Dit hoeft niet te betekenen dat jij ook het dit verlangen van ‘avontuur’ zo sterk in jou hebt, maar voor jou ligt hier waarschijnlijk iets anders, een ander verlangen aan ten grondslag.

Ik weet wat ik wil, nu kan ik gaan onderzoeken of dat realistisch en haalbaar is.”

Dus, als je merkt dat je niet verder komt. Als je merkt dat je niet in actie komt, bedenk dan voor jezelf: Waar ligt nu mijn échte verlangen? Waar heb ik behoefte aan?

En, mocht ook jij dit nog niet zo helder voor de geest hebben, ga dan eens een kennismakingsgesprek met mij aan. Dan begeleid ik jou in deze zoektocht.

Francis

Boetzkes Loopbaancoaching

Tags: